Jeśli chcemy prowadzić zbilansowaną dietę będzie można mówić o czterech grupach produktów spożywczych, które są bardzo ważne. Warto poznać właściwości produktów, które należą do tych grup, tak by dało się je włączyć do jadłospisu, ponieważ wtedy uda się nam osiągnąć zamierzony wcześniej cel.
Mleko i nabiał
Mleko jest kluczowe do prawidłowego rozwoju organizmu we wczesnych etapach życia człowieka. Z czasem stanowić będzie źródło wapnia, białka oraz witamin D oraz A. Twierdzi się, że pasteryzowane mleko nie będzie tak zdrowe jak surowe i to prawda, ponieważ jak wiadomo proces pasteryzacji będzie niszczył wiele cennych składników.
Oczywiście nie każdy przepada za mlekiem i produktami mlecznymi. Są takie osoby, których układ pokarmowy w ogóle nie toleruje laktozy a wiec cukru mlecznego. Będzie można więc szukać produktów, które będą w stanie to zastąpić. Chodzi tutaj o mleko sojowe, ryżowe czy tofu. W diecie, która ma polegać na redukcji wybieramy produkty chude oraz odtłuszczone, częściej sięgamy po propozycje fermentowane jak kefir czy jogurt.
Mięso, ryby, drób, jaja, orzechy i nasiona roślin strączkowych
Produkty, które należą do tej grupy to najlepsze źródło białka w diecie, które dostarcza również cenne witaminy oraz mikroelementy.
Jeśli chodzi o istotne składniki mineralne to znajdziemy tam między innymi żelazo, które znajduje się i w zwierzęcych produktach i roślinnych. Zaleca się jednak ograniczać ilość produktów z tej diety do pojedynczych elementów. Jeśli będzie się spożywać duże ilości tłustych mięs od razu oczywiście rośnie kaloryczność posiłków i także większa będzie ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Warzywa i owoce
Grupa owoców i warzyw to jak wiadomo to co naturalne i najlepsze, ponieważ gwarantuje nam między innymi witaminę C, kwas foliowy, beta karoten, błonnik pokarmowy czy cenne dla nas składniki mineralne. Ważne wiec będzie to, by w każdej diecie były odpowiednio liczne owoce i warzywa. Warzywa praktycznie jemy bez ograniczeń, uważamy na kukurydzę oraz buraczki i gotowaną marchewkę. W trakcie odchudzania wykluczyć trzeba takie owoce jak winogrona, arbuzy, banany czy oliwki oraz wszelkie owoce z puszek, które charakteryzują się tym, że mają wiele cukru.