Słów kilka o pojemnikach do żywności

Bez pojemników na żywność trudno jest się dzisiaj obejść. Służą one zarówno do przechowywania półproduktów, z których przygotowujemy posiłki, jak również do przechowywania gotowych już dań. Niezależnie od tego, co w nich przechowujemy ich rolą jest zapewnienie świeżości przechowywanych w nich artykułów spożywczych.

Żywność zamknięta w odpowiednich pojemnikach nie wysycha, zachowuje dłużej pierwotny smak i wygląd. Praktyczne pojemniki do przechowywania żywności są niezbędnymi akcesoriami w każdej kuchni.

Oto najczęściej wykorzystywane ich rodzaje.

Pojemniki do przechowywania suchych produktów. Podstawowe artykuły spożywcze takie jak płatki śniadaniowe, kasze, makarony, cukier i ryż są nam potrzebne niemal każdego dnia. Możemy je przechowywać w papierowych torebkach, w których zostały zakupione. O wiele jednak lepiej sprawdzają się szklane pojemniki z hermetycznymi zaciskami lub z drewnianymi bądź stalowymi pokrywkami. Wiele z nich jest bardzo estetycznych, śmiało możemy więc ustawić je na kuchennych szafkach. Będą nie tylko praktycznym, ale także dekoracyjnym dodatkiem. Jest jednak jeden warunek: musimy wybrać dla nich szafkę, która nie jest wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

jak składować żywność w lodówce? Szklane pojemniki nadają się także do przechowywania mąki, która nie lubi wilgoci. W pojemnikach możemy przechowywać także suszone owoce. Do ich przechowywania najlepsze są pojemniki z dość szerokim otworem, w którym zmieści się łyżka. W szczelnie zamkniętych pojemnikach możemy sypkie produkty przechowywać dość długo bez obaw, że ulegną zepsuciu. Najdłużej możemy przechowywać makaron – nawet rok. Trochę krócej przechowujemy ryż – maksymalnie pół roku. Najkrócej, bo tylko pięć miesięcy, można przechować kaszę jaglaną. Na pojemnikach warto umieścić etykiety z nazwą produktu oraz z datą zakupu.

Pojemniki w lodówce. Do przechowywania produktów w lodówce warto wybierać pojemniki ze szczelnymi zamknięciami. Tego typu zamknięcia zapobiegają ulatnianiu się zapachów, dzięki temu możemy przechowywać nawet mocno pochłaniające zapachy produkty. W tym wypadku warto sięgać po porcelanowe lub szklane pojemniki. Można w nich przechowywać wszystkie produkty, nawet tłuszcze, gdyż nie wchodzą w żadne reakcje. Możemy stosować także pojemniki plastikowe. Muszą to być jednak pojemniki przeznaczone do kontaktu z żywnością.

przechowywanie próżniowe jedzenia Próżniowe pojemniki. Ten typ pojemników pozwala żywność przechowywać znacznie dłużej. Po włożeniu produktów trzeba odessać z nich jak największą ilość powietrza usuwając w ten sposób tlen. W środowisku pozbawionym tlenu szkodliwe drobnoustroje i bakterie nie będą się szybko namnażać. Żywność wyjęta z takiego pojemnika świetnie wygląda, a my możemy się cieszyć jej pierwotnym aromatem i smakiem. W sklepach dostaniemy pojemniki z pompką lub z zaworem dociskowym. Do ich produkcji wykorzystuje się szkło lub bardzo wysokiej jakości plastik. W pojemnikach tych możemy nie tylko przechowywać przyrządzone potrawy, ale także zamrożone w nich gotowe dania podgrzewać w kuchence mikrofalowej.