Świeżo wyciskane soki na straży zdrowia

Świeżo wyciskane soki na straży zdrowia

Zdrowa dieta musi być bogata w owoce i warzywa. Czasami jednak nie sposób zjeść dziennej porcji, ponieważ objętościowo wydaje się ona bardzo duża. Świetną alternatywą są owocowe, świeżo wyciskane soki, które przygotowuje się w domu. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli – przede wszystkim za ogrom smaków, kolorów i składników odżywczych. W upalne dni świetnie nawadniają organizm, a podczas diety pozwalają poczuć sytość między posiłkami.

Soki dla zdrowia i urody

Sok owocowy to najłatwiej przyswajalna forma, w jakiej owoce mogą pojawić się w naszej diecie. Enzymy, witaminy i składniki mineralne w nim zawarte wchłaniają się bardzo skutecznie i szybko, dzięki czemu szklankę soku dziennie można porównać do garści suplementów, niejednokrotnie wykazujących gorszą przyswajalność. Soki stanowią świetne uzupełnienie diety osób zmagających się z różnorakimi dolegliwościami i schorzeniami. Wzmacniają odporność, dodając choremu organizmowi sił do walki, a zdrowemu – do obrony przez patogenami.

Pite codziennie soki ze świeżych owoców wspomagają także diety służące leczeniu dolegliwości, regeneracji, oczyszczaniu lub odchudzaniu. Zawarty w nich błonnik pęcznieje w żołądku, a szybko wchłaniające się substancje odżywcze zaspokajają bieżące zapotrzebowanie i obniżają chęć na niezdrowe przekąski. Spowalniają też procesy starzenia komórek, ponieważ zawierają substancje będące dobrymi antyoksydantami. To z kolei służy także urodzie.

Zbliansowana dieta

Kupić, czy wyciskać?

Najlepszym możliwym sposobem na zdobycie szklanki soku jest samodzielne wyciskanie za pomocą przeznaczonego do tego urządzenia. Sok pochodzi wtedy z pewnego źródła i jest całkowicie świeży, pełen wartości odżywczych owoców. Można również stworzyć dowolne kompozycje smakowe. Kupowane w sklepie soki powinny zawsze posiadać maksymalnie dwudniową datę przydatności do spożycia – w przeciwnym razie z pewnością przeszły proces pasteryzacji, która zabiła większość cennych składników, pozostawiając jedynie kolor, zapach i smak. Procedury, jakim poddaje się sklepowe soki zakładają też często usuwanie najdrobniejszych cząstek miąższu. Klarowany sok nie ma już w składzie błonnika, nie zapewni więc uczucia sytości.

Robione w domu soki są świetnym sposobem na zachęcenie dzieci do spożywania owoców. Są słodkie, świetnie smakują i pachną, mają ładne kolory. Skutecznie gaszą pragnienie i są dobrym zmiennikiem słodyczy w porze deseru. Samodzielny dobór odpowiednich owoców do soku jest również ważny podczas wprowadzania ich do diety malutkiego dziecka.