Współczesny świat powoduje niestety, że nasze życie jest bardzo hektyczne. Non stop jesteśmy zabiegani i zwyczajnie nie możemy sobie pozwolić na regularne robienie małych zakupów. Trzeba co jakiś czas wybrać się na większe zakupy i potem przechowywać produkty spożywcze przez dłuższy czas.
Rodzi to potrzebę posiadania odpowiednich pojemników, dzięki którym różne produkty żywnościowe będą mogły zachować świeżość do czasu, kiedy włączymy je do naszego jadłospisu na dany dzień. Najczęściej obecnie stawia się na pojemniki wykonane z plastiku (tworzyw sztucznych) lub ze szkła. Ich zalet jest bardzo wiele i bardzo często się też pokrywają. Oba te materiały są schludne, ładnie się prezentują i jako tako spełniają swoją funkcję. Na co zatem postawić?
Kwestie podstawowe. Pojawia się tutaj kilka kwestii podstawowych, swojego rodzaju uniwersalnych zasad, które są w pewnej mierze oderwane od wybranego materiału:
- najlepszy kształt pojemnika to kwadrat lub prostokąt, gdyż pozwala to na układanie obok siebie kilku pojemników i w ten sposób bardzo łatwo jest zaoszczędzić miejsce na szafce czy na półce, a także w lodówce;
- przezroczyste pojemniki pozwalają na zajrzenie do ich wnętrza bez otwierania, co mogłoby zaszkodzić niektórym produktom;
- powietrze jest dużym zagrożeniem dla wszystkich produktów, ale zwłaszcza te łatwo psujące się pod jego wpływem szybko przestaną być zdatne do spożycia, więc przykrywka pojemnika powinna koniecznie być hermetyczna;
- oprócz wielkości pojemnika liczy się także rozmiar otworu, przez który będziemy wyciągali zmagazynowane w nim rzeczy, ponieważ nie może to być czynność powodująca problemy;
- wszystkie pojemniki, w których będą znajdowały się płyny (zupy, soki, sosy), muszą być zaopatrzone w odpowiednie uszczelki uniemożliwiające kapanie zawartości;
- wielkość pojemników powinna być dopasowana do przechowywanych w nich rzeczy, co w praktyce oznacza konieczność posiadania szeregu pojemników różnych rozmiarów;
Warto też zauważyć, że niektórzy producenci oferują całe zestawy pojemników skonstruowane tak, że można bez problemów schować je jeden wewnątrz drugiego, niczym matrioszki. W ten sposób można zaoszczędzić sporo miejsca, kiedy pojemniki nie są wykorzystywane.
Kwestia materiałów. Powyższe kwestie mają zastosowanie niezależnie od tego, z jakiego materiału skorzystamy, co jednak nie oznacza, że oba materiały są sobie równe. Plastik jest niewątpliwie bardzo poręczny, ponieważ jest lekki. Trudno jest też uszkodzić takie pojemniki, a ich budowa pozwala na podgrzewanie w nich rzeczy w mikrofalówce. Problemem jest jednak fakt, że mogą one powodować uczulenia. Zdarza się to rzadko, ale się zdarza. Nie są też w pełni biodegradowalne. Pojemniki szklane także mają znakomite właściwości pod względem ochrony żywności, ale zapewniają pełne bezpieczeństwo biologiczne. Szkło może się łatwiej stłuc, ale jego żaroodporne wersje nadrabiają ten fakt możliwością wykorzystywania ich chociażby w piekarnikach. Można też stosować je bezpośrednio jako naczynia, w których podawane są potrawy bezpośrednio na stół, ponieważ ich wygląd jest zwykle lepszy.